onsdag 22 juni 2011

Ett gott skratt förlänger käften

Sommarskola.
Vi sliter tillsammans i nio hela arbetsdagar, en liten grupp elever och jag.
De är trötta efter nio år i skolan, varav åtminstone det senaste inte gått så bra, åtminstone inte i engelska.

Därför jobbar vi nu hårt i klassrummet som är som en bastu de dagar solen ligger på och steker genom de stora fönstren. Som tur är regnar det flera av dagarna och det blir lättare att koncentrera sig.
Ett G sparar dem ett år för då får de gå direkt till gymnasiet utan att passera IV. Två veckors slit för ett år.
Vissa vet redan att de inte kommer att klara det, men är där för att lära sig mer, för att ha en stabilare grund när de börjar sitt år på IV.
Deras kompisar har sovmorgon och tillbringar dagarna på stranden, i något köpcentrum eller vid rampen. Som dessutom ligger utanför vår stora vägg av fönster...
Skatekillarna hämtas där efter rasterna.
"It is good that we have summerschool, because we learn a lot of English and maybe we can get in to our programme and go to school with our friends" skriver en i utvärderingen.
"Summerschool is hard, but it is also good because I laugh here every day and laugh make you happy and it is easier to learn when you feel good" skriver en annan.
Jag målar min köksvägg en sen kväll innan sommarskolans sjätte dag, när kreativiteten flödar över och jag inte har någon rättningshög.
Tänk att det ibland är så enkelt - ett skratt binder samman, skapar gemenskap och därmed trygghet. Ger endorfiner och glädjekickar.
Det inte bara förlänger livet, det förbättrar, ger kvalitet och fina minnen.

Så många av de bästa stunderna i min minnesbank innehåller skratt - i hotellsängar och tält, på trottoarkanter i New York och Paris, på krogar, i klassrum, i skogen, på ambassader, i båtar på havet och på svettiga tåg genom Europa. Med kärlekar, vänner, barn, kollegor, elever och okända.
Upplyftande på tråkiga konferenser, lättade efter spända situationer, sammanbindande då telefonen är det närmaste man kan vara varandra, förlösande efter sorgsna samtal, vederkvickande på sega lektioner, hysteriska efter sena kvällar eller tramsiga kommentarer.

Laugh until you belly hurts!

:D


2 kommentarer:

  1. Håller med dig, så underbart att bara få skratta så där jättemycket att man knappt kan andas. Man kippar efter luft och håller ihop benen HÅRT.....//
    Trevlig midsommar vännen
    Annelie

    SvaraRadera