fredag 18 maj 2012

Om kläder och tvätt


Jag har tidigare alltid ansträngt mig att behandla fläckar på kläder och annat och inte slänga saker i första taget, dels av ekonomiska skäl, dels för att inte slösa på jordens resurser. Jag har också helst handlat av kvalitet av samma anledning - kläderna håller längre, sömmarna sitter rakt även efter tvätt, och man slipper slänga och kan också lämna vidare då de är urvuxna.
Men nu känner jag att det tar för mycket tid. Man kan inte behandla alla blodfläckar och fettfläckar med galltvål. Lakan, handdukar, byxor, strumpor, kallingar, pyjamasar och tröjor slängs istället när de blir för solkiga, och det köps trippelt av träningskläderna för att allt ska finnas till hands utan fläckar då det behövs. Innebandyn är svart, det är en fördel. Fotbollen är vit och blå och hittills är det bara strumpor och T-shirts som det har behövts extra av. Tyvärr är matchtröjan vit, jag hoppas vi lyckas hålla den blodfri även i fortsättningen...

Vita lakan tycker jag är fint. Eller ljusa, över huvud taget. De hjälper till att hålla ljust i sovrummet. Och i badrummet vill jag ha ljust limegröna handdukar på våren och sommaren, för badrummet går i övrigt i vitt och mörkbrunt trä så det behövs en färgklick. Men det blir ju himla solkigt, så nu har jag kommit fram till att det blir mörkt plommonfärgade eller rödbruna lakan - de har ju redan färgen av torkat blod - i min säng, för han kommer ju dit ibland. Och till Sotlugg köps de nu i en svart-grå skala, helst ganska småmönstrat, till hans grå-lila rum. Handdukar har jag köpt i svart till Sotlugg, och efter duschen får han använda de gamla badlakanen, som inte är färgstämda.

Men härom dagen kom han med tårar i ögonen med favorit-T-shirten i handen. En ljust rosa DC-T-shirt, nu med rostfärgade fläckar på ryggen. Och nu, en stor mängd galltvål och tre tvättar senare är den fläckfri :)
Vita jeans har han alltid gillat, och fördelen med dem är ju att de går att lägga i Klorin. Inte så miljövänligt, men en kille som gillar kläder måste ju få fortsätta klä sig snyggt...

3 kommentarer:

 1. Ditt inlägg får mig att tänka på min sambo.
  Har fått berättat för mig att han som liten, då han hade spelat fotboll, fick sitta med fötterna i ljummet vatten MED fotbollsstrumporna på. Hans psoriasis under fötterna hade gjort att strumporna satt fast i allt intorkat blod under fötterna, och sprickorna var så djupa att den uppblötta strumpan fick lirkas av för att inte göra för stor skada.
  Känner igen det där med lakan... när jag precis träffat min sambo så kunde vi aldrig ha mörka lakan eftersom alla torra skinnflagor syntes så mycket, trots att vi skakade lakanen varje dag.

  Det gäller att anpassa sig efter situationen och hitta lösningar... något som föräldrar borde få nobelpris för eftersom jag tror vi är experter på att hitta lösningar för våra barn. ;o)
  Tycker din Sotlugg har så underbara tankar och verkar mycket, mycket klok.

  SvaraRadera
 2. Åhhh....va jobbigt för din lille kille, tur att han har en så klok och omsorgsfull mamma. Tur att det gick att få ren favvo tröjan!
  Kram

  SvaraRadera
 3. Anonym: Aaajjjj! Det låter galet ont att behöva blöta loss strumporna!
  Ja, visst blir man uppfinningsrik som förälder :) Och ja, han är klok ibland, Sotlugg, en urmysig kille!

  Ewa, tack! Dina kommentarer lyfter mig alltid :)
  Kram tillbaka!

  SvaraRadera