lördag 7 juli 2012

"It´s rainy season"...

En minut tidigare sken solen
...är svaret på alla frågor om väder.

"Tror du att det kan bli regn snart?" frågar man och tittar mot himlen för att se om det finns några moln. "It´s rainy season".
"Tror du att det kan komma regn när himlen är så molnfri?" - "It´s rainy season". "Undrar om det kommer att regna länge..." - "It´s rainy season". Som om det vore helt oförutsägbart.
Och oftast är det inte det. Ser man stora sjok av gråa, regntunga moln torna upp sig på himlen kan man ju ana att det kommer att regna.

Vart tog vägen vägen?
Men ibland kommer det verkligen som en överraskning! Man sitter på en restaurangs uteservering nere vid floden och njuter av solen och värmen. Ett svagt brus i bakgrunden växer snabbt till en allt kompaktare ljudridå och plötsligt kommer restaurangpersonalen rusande över gatan och säger "Go inside, we take this. Go inside, rain come now! Listen! Rain coming!" Man grabbar tag i det man hinner få med sig av väskor, tallrikar och glas och rusar in, och innan man ens har hunnit över vägen är regnet över en i stora, tunga droppar som snabbt blöter ner en in på bara kroppen. Tur då att det är 35 grader, så att man inte blir kall!

Men ibland kommer det med en förvarning i form av en riktigt stark virvlande vind. Man kan gå längs trottoaren i stillhet och solsken, känna vinden öka mycket snabbt och plötsligt känna att ögonen grusas igen och tungan klistras mot gommen av all sand man hunnit andas in innan man hunnit få upp en scarf över näsa och mun.
Då gäller det att söka skydd snabbt, gärna på ett ställe där man kan tänka sig att tillbringa en timme eller så, för det börjar med att ett par tunga droppar faller, och sedan, mycket snabbt, är en ogenomtränglig vägg av vatten över en och gatorna blir snabbt till en tjock röd sörja med upp till 30 centimeters djup. De flesta gatorna är ju inte asfalterade, utan består av röd lera/grus. Man vill inte riktigt tänka på vad det blandas med när de undermåliga (och till stor del i princip obefintliga) kloakerna snabbt fylls och svämmar över och de sophögar som ligger längs gatorna blöts upp...

Lika bra att ta vara på situationen och tvätta
moppen när det ändå inte går att köra...
Regnet kan vara grymt tungt och vräka enorma mängder vatten över staden en stund, men lika plötsligt som det kom drar det sedan förbi och solen kommer fram igen. Man kan återta sin plats i solstolen, på uteserveringen, på bänken i skuggan eller var man nu var. Och man torkar snabbt i värmen :)
Här finns det bara två årstider. "Rainy season" och "Dry season".
Jag, som inte är överförtjust i våra fyra årstider, inser att detta blöta inte heller är något behagligt alternativ...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar