måndag 2 juli 2012

Alla dessa intryck!

Så fort det här landet fick en plats i mitt hjärta!

Alla vackra färger och vänliga människor. Alla smaker och dofter. All den tunga men också mäktiga historien. Alla insatser för att resa landet på fötter och skapa bättre förutsättningar för framtida generationer.

Lite siffror:
 • Kambodja är Asiens näst fattigaste land
 • Landet har 14 milj invånare
 • Nästan hälften av befolkningen är under 18 år och majoriteten av de som är över är kvinnor.
 • Under Vietnamkriget släppte USA 2 miljoner ton bomber över Kambodja (Obs! De var inte ens i krig!)
 • Mellan 1,7 och 3 milj människor svalt ihjäl eller avrättades under Pol Pot och Röda Khmererna 1975-79, ungefär en fjärdedel av befolkningen
 • Hundratals människor dödas eller skadas varje år av de minor som fortfarande ligger kvar i stora delar av landet efter krigen
 • Bara en av tio familjer på landsbygden har tillgång till en latrin, bara 35% har tillgång till säkert dricksvatten
 • Eftersom många lärare avrättades under Röda Khmerernas styre och en hel generation växte upp utan att lära sig läsa eller skriva, är det stor brist på lärare i landet. 


Hur kan man hjälpa?
Vad jag har lärt mig:
Åk gärna hit, men strö inte dricks omkring er. Dricksen inom turistnäringen lockar många att inte utbilda sig och landet behöver fler utbildade medborgare för att komma på fötter.
Handla aldrig av barn och ge aldrig barn som tigger pengar! Handla heller inte av vuxna som har sina barn omkring sig vid turistattraktioner och på marknader. Om barnen drar in pengar kommer föräldrarna inte att sätta dem i skola och därmed förlora inkomst.
Om du vill stötta ekonomiskt, så stötta hellre organisationer som utbildar utbildare än en som går in i skolor och utbildar barn. Stöttar du utbildning för 300 kambodjanska lärare, t ex via TAB, så når de tiotusentals elever, även på landsbygden. Stöttar du en skola så når du bara den skolan.
Det finns många hotell, restauranger och annat inom turistnäringen som stöttar andra projekt eller ser till att människor får bra arbetsvillkor eller utbildning. Hittar du dem, så välj att bo och äta där.
Handla för landets framtid: många organisationer inriktar sig på att skapa arbete för kvinnor, man startar små företag som tillverkar produkter av återvunnet material och av naturmaterial. Fina kläder, väskor, smycken mm i vackra färger och former
Handla inte importerat, utan inhemskt.
Var rädd om miljön! Med alla minor och bombrester i markerna behöver man inte dessutom plast och annat som förstör. 

2 kommentarer:

 1. Tack för informationen. Tycker du är en förebild och kan hoppas att fler orkar göra det du gör.
  Kram

  SvaraRadera
 2. Tack, vad snällt sagt! :)
  Jag är glad och tacksam över möjligheten att vara här. Det är en stor upplevelse!
  Kram tillbaka!

  SvaraRadera